PAŽINTINĖ IŠVYKA Į KAMANŲ REZERVATĄ

Šį rudenį įstaigos priešmokyklinukai įgyvendina Mažeikių rajono savivaldybės aplinkosauginio švietimo projektą „Pažink, suprask ir rūpinkis gamta“. Jo tikslas – per patyriminę veiklą plėtoti ugdytinių gamtosauginius įgūdžius, skatinti nelikti abejingais gamtai, kraštovaizdžiui ir biologinei įvairovei daromai žalai, rūpintis ir saugoti gamtos vertybes ir paveldą.

Siekdami stiprinti vaiko ryšį su gamta bei tobulinti jo kompetencijas aplinkosaugos srityje vykome į Kamanų valstybinį gamtinį rezervatą. Edukacinė pažintis su pelkių pasauliu prasidėjo lankytojų centre, kur artimiau susipažinome su pelkės ir miško ekosistema, augalų ir gyvūnų rūšimis, sužinojome kaip apskaičiuoti medžio amžių. Truputį užkandę „Bebrų namelyje“ leidomės į įspūdžių, spalvų, kvapų ir garsų kupiną žygį. Klausydami užburiančių gidės pasakojimų stebėjome bebrų užtvankas, žvėrių takuose paliktus pėdsakus. Stebėjome savo paviršiumi vandenį sugeriančius kiminus, samanose besipuikuojančius lepšius ir ūmėdes, į mėlynes panašius vaivorus. Gidė supažindino su itin nuodingu augalu – žalčialunkiu ir patarė, kad nežinomų uogų miške geriau nevalgyti. Žygio metu turėjome puikią galimybę savo pėdutėmis pajausti aukštapelkės nestabilų paviršių, pasigrožėti jos išskirtine augmenija bei paragauti žolynuose besislepiančių spanguolių.

Smalsiai besidairydami į šalis ir stebėdami besikeičiančius miško ir pelkės vaizdus, vaikai turėjo išskirtinę galimybę planšetėmis ir momentiniais fotoaparatais savarankiškai fiksuoti augalų karalystės paslaptis. Džiaugiamės, kad ši neįkainojama patirtis leido vaikams labiau praplėsti savo pasaulio ribas, suvokti aplinkos grožį, trapumą ir neišvengiamą kintamumą.